Skip to main content

Yale University Schwarzman Center

New Haven, CT

This project will transform a 1901 campus complex originally designed by Carrère and Hastings. The two buildings, currently the University Commons and Memorial Hall buildings, will become the institution’s first university-wide student center.

The project’s four main areas of work are the renovation of the University Commons building, renovation of Memorial Hall and its rotunda, a horizontal addition along Grove Street, and a sub-grade addition below Hewitt Plaza.

Read Caption

The historic heavy timber trusses supporting the University Commons roof will see increased loading for new catwalks, theatrical rigging points, and equipment. Silman performed structural investigatory work and found that the existing trusses needed to be repaired and reinforced to perform as originally intended.

The historic heavy timber trusses supporting the University Commons roof will see increased loading for new catwalks, theatrical rigging points, and equipment. Silman performed structural investigatory work and found that the existing trusses needed to be repaired and reinforced to perform as originally intended.

The Grove Street addition and the sub-grade Hewitt Plaza addition are steel-framed with concrete-on-metal deck. The Grove Street addition’s lateral system consists of moment frames in both directions as well as cross-bracings at the main second floor and mezzanine.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×