Skip to main content

Party Wall

Long Island City, Queens, NY

Silman worked on the winning entry for MoMA PS1’s Young Architects Program (YAP), a flexible pavilion known as Party Wall. The project provided shade and seating for those attending public summer events in the museum’s outdoor courtyard.

Read Caption

The pavilion’s porous facade, created from interlocking wooden elements donated by a skateboard factory, was affixed to a tall self-supporting steel-angle frame. The panels on the lower portion of the facade could be detached and used as benches or communal tables, and a shallow stage of reclaimed wood around the base created a series of spaces for small performances.

The design team ballasted the structure using water-filled “pillows” made of polyester-based fabric. Water was also carried in a stream along the top of the structure before being projected (via a pressure tank) into a fountain.

The pavilion’s porous facade, created from interlocking wooden elements donated by a skateboard factory, was affixed to a tall self-supporting steel-angle frame. The panels on the lower portion of the facade could be detached and used as benches or communal tables, and a shallow stage of reclaimed wood around the base created a series of spaces for small performances.

The design team ballasted the structure using water-filled “pillows” made of polyester-based fabric. Water was also carried in a stream along the top of the structure before being projected (via a pressure tank) into a fountain.

Silman’s history at MoMA PS1 includes work on another YAP competition winner (BEATFUSE!, 2006) and on a comprehensive museum renovation during the 1990s.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×