Skip to main content

Harvard University HouseZero

Cambridge, MA

This pre-1940s wood-framed house, the existing headquarters of the Harvard Center for Green Buildings and Cities, was retrofitted into a positive energy structure.  It was designed to comply with the most rigorous energy efficient goals, most notably 100% daylight autonomy, 100% natural ventilation, and net zero energy emissions during daily operations and maintenance.

Read Caption

Due to the extent of programming alterations, Silman was tasked with upgrading the existing structure to comply with current code requirements relating to live loads. Silman also designed the main staircase balustrade.

Due to the extent of programming alterations, Silman was tasked with upgrading the existing structure to comply with current code requirements relating to live loads. Silman also designed the main staircase balustrade.

HouseZero is intended to serve as a benchmark for how best to achieve sustainable energy savings and design within the confines of an existing wood-framed house.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×