Skip to main content

Domino Park, Shipping Container Installation

Brooklyn, NY

The Chronicles of New York mural in Domino Park is part of the Brooklyn Museum exhibit JR: Chronicles. The mural is attached to a 53-foot-tall stack of 16 reused blue shipping containers with a full size wood stud and plywood backing.

Read Caption

In order to assemble the containers without permanent alterations, Silman avoided conventional connection elements such as bolts and welds. And since standard container connectors were not suitable for the angles created by the triangular design, Silman collaborated closely with the architect and manufacturer to design custom connectors in combination with off-the-shelf elements. This strategy will allow for the containers to be continually reused after they are disassembled.

In order to assemble the containers without permanent alterations, Silman avoided conventional connection elements such as bolts and welds. And since standard container connectors were not suitable for the angles created by the triangular design, Silman collaborated closely with the architect and manufacturer to design custom connectors in combination with off-the-shelf elements. This strategy will allow for the containers to be continually reused after they are disassembled.

The foundation uses simple bearing plates. The lower levels of containers are filled with several thousand pounds of water-filled drums to stabilize the structure under heavy winds. Without the use of any struts or tie downs, these counterweights resist the significant wind load due to the height of the installation and the full size mural.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×